Eko Miss(ija) bez plastike 803 prikaza 12. studenoga 2019.

Novi izum: Mjehurići 'love' plastiku i sprečavaju njezin put do oceana

Foto: The Great Bubble Barrier/Facebook

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.trending-topic.info

Plastika je posvuda, a prema Ocean Conservancy, oko 8 milijuna metričkih tona plastike uđe u naše oceane svake godine, povrh procijenjenih 150 milijuna metričkih tona koji trenutno kruže našim morima i oceanima.

Prema trenutačnim podacima i razvoju, očekuje se da će plastika nadmašiti broj svih riba u moru do 2050. godine.

Ogromna količina plastike, koja nije biorazgradiva, na brojne načine prijeti životu pod vodom. S obzirom na porast odlaganja plastike u ocean, nekoliko startup firmi širom svijeta poduzima određene mjere za borbu protiv navedenog problema, prenosi The Guardian.

Možda te zanima... Napustio posao kako bi mogao čistiti rijeku od plastike Eko

Barijera mjehurića sakuplja plastiku

Nedavno je prva Bubble Barrier postavljena u Amsterdamu, u nastojanju da grad postane svjetski pionir u borbi protiv plastičnog onečišćenja.

Bubble Barrier zapravo je "zavjesa" mjehurića zraka, koji nastaju prolaskom zraka kroz cijev na dnu kanala. Dižući se s dna, mjehurići formiraju struju koja plastiku dovodi do površine vode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@thegreatbubblebarrier) on

Zbog dijagonalnog smještanja, Bubble Barrier koristi prirodni tok za usmjeravanje plastike u sustav sakupljanja plastike postavljen na rijeci.

Tvrtka odgovorna za Bubble Barrier tvrdi da on radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i ne utječe na divlje životinje.

Ovaj startup predvođen ženama osnovalae su Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet i Saskia Studer 2017. godine u Amsterdamu

Možda te zanima... Izum na solarni pogon skuplja plastiku u rijekama prije nego što dođe do oceana Eko

Organizacija koja upravlja svim pitanjima vode u gradu Amsterdamu, Waternet, inače dnevno sakupi 3.500 kg otpada. U godinu dana organizacija uspije ukloniti oko 42.000 kilograma plastike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.