Psiha i seks Moje emocije 1373 prikaza 31. listopada 2019.

Tarot terapija: Zašto neki vjeruju da karte mogu pomoći mentalnom zdravlju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.trending-topic.info

Potraga za zdravim umom potakne neke ljude da se okrenu neobičnim metodama i alatima, kao što je špil tarot karata.

Iako se za neke navedena ideja čini mističnom ili čarobnom, za Jessicu Dore, tarot karte su sredstvo kojim pomaže drugima da sami istraže što se događa u njihovom životu.

Dore, po zanimanju socijalna radnica, koja koristi tarot karte za razgovor o mentalnom zdravlju, ima veliku publiku na društvenim mrežama, uključujući više od 100.000 pratitelja na Twitteru gdje objavljuje dnevnu tarot kartu i njezin mogući smisao.

Today's card. Many of us learn to "dissociate" from the body early in life as a strategy to manage emotional pain, but as life goes on this technique keeps us from feeling the full consequences of our harmful life choices & makes it harder to change. Healing is learning to stay.

— Jessica Dore (@thejessicadore)

Ona nudi i pojedinačne tarot seanse, izbjegavajući izraz "čitanja", jer vjeruje da "tarot čitanje" predstavlja klijente kao pasivne, a ne aktivne sudionike, kakvima ih ona smatra.

"Ono što radim nije terapija, ali mislim da postoje terapeutski aspekti za to, ako terapija znači izlječenje, pomoć ljudima da bolje funkcioniraju", izjavila je za Dore za Today. „Toliko ljudi nema pristup terapiji, pa pokušajmo biti kreativni koristeći nešto što je pristupačno svima, kao Twitter i ostale društvene mreže i pristupačno u financijskom smislu jer se ne plaća. Ne vidim negativne posljedice u tome."

Kako jedna seansa izgleda

Dore je navela i kako je završila studij socijalnoga rada, a u posljednjem desetljeću je studirala još i bihevioralnu psihologiju i mentalno zdravlje, a za Today je opisala i kako izgleda njezin način rada. 

Možda te zanima... Retrogradni Merkur u Škorpionu: Kako će utjecati na tvoj znak Psiha i seks

"Tradicionalno je da idete k tarot čitatelju s pitanjem, oni povlače karte i kažu vam 'kako stoje stvari.' Ja to ne radim. Mnogo me više zanimaju karte kao alat za razgovor s ljudima, za otvaranje novih perspektiva. Karte volim koristiti za postavljanje pitanja. "

"Većinu individualnih sesija koje radim su preko Skypea. U početku ću osobu pitati što ih je inspiriralo i potaknulo na to da rezerviraju seansu sa mnom. To mi daje osjećaj kako i na što se fokusirati, a ne da samo okrećem karte i govorim slučajne stvari."

"Izvučem 10 karata, preokrenem ih i pošaljem osobi sliku onoga što karte govore i zatim razgovaramo o tome" navela je Dore. "Postoji toliko mnogo načina da ih protumačite, no želim to učiniti na način koji je relevantan za osobu i njezin život."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@thejessicadore) on

"Ono što je prikazano na kartama, za svakoga pojedinca znači nešto, donosi neku drugu sliku, unutarnju misao. Možda ne znaju što karta znači, ali to je poput Rorschachovog testa za mrlje. Što te mrlje predstavljaju za tebe? što vidiš u njima?" zaključila je Dore.

Što su tarot karte i mogu li pomoći u terapeutskom smislu

Špil tarot karata sastoji se od 78 karata. "Sama karta, ovisno o špilu koji se koristi, u sebi ima određene simbole i arhetipove."

"Tarot karte mogu se koristiti kako bi se ljudima pomoglo shvatiti što se događa oko njih i u njihovom životu, gledajući navedene simbole i stvarajući slike. To može ljudima pomoći da sebe shvate na drugačiji način, zašto se ponašaju na određeni način i kako mogu izbjeći anksioznost u nekim situacijama" rekla je Dore.

"To je kao kada čitate knjigu i u njoj se pojavi lik. Taj lik prolazi kroz nešto kroz što si ti možda prije prolazila ili si trenutno u tome. Tarot je sličan tome. Pomaže ti shvatiti, sagledati stvari iz neke druge perspektive" zaključila je.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.